Hej, goddag, hallå!

... .. . .. ...

lördag 22 februari 2014

Skolbesök

Tre underbara dagar var jag och mina kollegor från Ånge: Bengt Ingelstam och Anna Hansson, ute och hälsade på i sex av skolorna i Ånge kommun – min gamla hemkommun. Några intressanta fakta i sammanhanget är att både jag och Anna haft Bengt som lärare i högstadiet och att vi är födda på 30- 50- och 80-talet. Bra spridning: en gammal räv, en någorlunda nyetablerad och en rookie som skrivit 17 böcker på två år...

Förutom läsande har jag pratat mycket om hur man kommer på en historia och hur man skriver berättelser. Man har ju en och annan käpphäst att slänga ut och testa på barnen. Det mest gick hem tycker jag och vi kom överens om att man behöver de här sakerna för att kunna skriva en bok:

Fantasi – det måste hända grejer i skallen, annars har man inte mycket att komma med.

Blick – det gäller att kunna se historierna, för de finns överallt runtomkring oss. Jag hävdar alltid att berättelserna finns där, bara vi lär oss att se dem och ställer oss frågor som "Vad hände innan?", "Vad kommer att hända sen?" och "Varför ligger den där ballongen på golvet i parkeringshuset?". Allt är början på en historia, eller slutet. Jag brukar uppmana skrivsugna att spionera på sina grannar, men det kan man ju inte säga till barn. Fast det gjorde jag ändå... Man får liksom spionera lagom. Bara för att få inspiration.

Nyfikenhet – om man ställer sig själv frågor ibland kan det bli berättelser av dem. Frågorna kan börja med "Vad skulle hända om...?" Den har jag lånat av John Ajvide Lindqvist som ställde sig frågan "Vad skulle hända om de döda kom tillbaka?" och så blev det boken "Hanteringen av odöda" som jag rekommenderar å det varmaste.

Minnen/erfarenheter – allt man upplevt i livet kan bli historier, eller så kan situationer, äventyr, olyckor och lyckor och känslor man haft, fogas in i den berättelse man håller på med, ge den mer blod och djup. Jag frågade barnen om man fick använda andras upplevelser också när man skriver en bok. Med viss tvekan tyckte de att det var okej, om man frågade först. Då blev jag lite skamsen, för jag har använt andras berättelser i mina böcker utan att fråga. Men jag berättade att jag talat om det för dem efteråt och då förlät de mig. 

Kunskaper – det är ju bra att ha såna. Och har man inte det så får man ta reda på. Det går bra att läsa sig till kunskaper i böcker och på nätet, till exempel. Särskilt om man ska skriva en faktabok är det ju bra om man vet vad man skriver om. 

Sedan fick jag massor av förslag på vad man behöver mer för att det ska bli en bok. Penna, till exempel, och sudd om man skriver fel. En liten anteckningsbok i fickan föreslog jag, och en penna från Clas Ohlson. Bra-att-ha-saker.

Nu dröjer det några veckor innan jag kommer att träffa mina läsare igen. Då blir det Öland och en massa sexåringar som läst "Fladdermöss". Det ser jag fram emot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar