Sitter på tåget och har mindre än femtio sidor kvar i "jag, En" av David Levithan. Det är en otroligt ologisk historia som funkar ändå. Den handlar om en sextonårig kille som varje morgon vaknar i en ny kropp. Tänk lite som "Måndag hela veckan" (Groundhog Day) med Bill Murray, fast på ett helt annat sätt... Alltså killen får leva som olika personer varje dag. Det enda gemensamma med dem är att de är i hans egen ålder och att de bor i ungefär samma del av landet, i USA alltså. Ibland är han kille, ibland är han tjej, då och då är han färgad, har asiatiskt påbrå, är religiös, är mager, är fet; det är helt random.
Men så en dag blir han kär. (Lite för tidigt i boken, kan jag tycka – men det är en bok för ungdomar, eller möjligen unga vuxna, så det ska väl gå undan. Neil Gaiman fick frågan om vad som skiljer det där med att skriva för unga och att skriva för vuxna – han fick den av den helt lysande Jessika Gedin i Babel på svt – och han sa att för att hålla ungdomar och barn borta från den nya boken "The Ocean at the end of the Lane" så skrev han tråkigt de första femtio sidorna. På så sätt skulle han få de unga att ge upp och inse att det här var en grymt trist bok för vuxna.)
Om man är kär vill man träffa föremålet för sin kärlek hela tiden, men hur funkar det om man varje morgon vaknar upp som en annan än den hon senast träffade?
Det blir en häftig historia som innefattar många tankar på livet, kärlek, genus och så är det spännande.
Dessutom får man verkligen smak för personbeskrivningar. Boken är till viss del en övning i skrivande. Och hur menar jag då? Jo, att varje dag vakna upp i en annan människas liv kan till stor del liknas vid att vara författare – när man är som bäst. Att läsa den har för mig inneburit en påminnelse om hur viktigt det är att verkligen leva sig in i huvudpersonernas "verklighet" i det man skriver. Att tänka ut vad den personen tycker om, vilka strävnaden och mål den har, och vilka fel, brister och tillkortakommanden. Vad använder han för tandkräm, vilken frukost faller henne på läppen? Vad är det första den här människan tänker på när hon vaknat? Hur ser familjerelationen ut: finns det någon familj?
Så där kan man hålla på och bygga upp en ny människa att sätta in i en situation, en historia. Och i "jag. En" träffar man ett stort och brett galleri av personer att inspireras av.
fredag 29 augusti 2014
Personerna i berättelsen
Etiketter:
#Levithan,
#läsa,
#lästips,
#personbeskrivning,
#skriva,
#skrivtips,
#unga vuxna,
#ungdomsbok
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar