Hej, goddag, hallå!

... .. . .. ...

tisdag 11 januari 2011

Slangbellan 2010

Pressmeddelande från Sveriges Författarförbund den 11 januari 2011

Tre författare kan vinna pris för bästa debutbok!

Torsdag 10 mars 16.30 (prisutdelningen sker prick 17.00). Författarnas Hus, Drottninggatan 88B, Stockholm. Öppet hus!

Inför utdelningen av BUS årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2010 har juryn läst ett drygt 40-tal böcker, och bland dem valt att nominera följande:

Här ligger jag och blöder (Gilla Förlag) av Jenny Jägerfeld med motivering:

Med ett inkännande språk gestaltar Jenny Jägerfeld en tonårings sökande efter sin mamma. Humorn och smärtan går som en blodröd tråd genom boken.

Respekt, en sexbok för killar (Alfabeta) av Inti Chavez Perez med motivering:

På ett klart och enkelt språk reder Inti Chavez Perez ut de krångligaste sexuella frågor och fördjupar sig i de känsligaste ämnen, med frimodighet, humor och stenhård koll.

Månen blev rädd (Rabén&Sjögren) av Joar Tiberg med motivering:

En sällsamt poetisk berättelse som betraktar mänskliga bekymmer från sagans höjder, samtidigt som den gör vår ouppnåeliga måne till en av oss.

Barn- och ungdomssektionen inom Författarförbundet (BUS) läser varje år den samlade utgivningen av debuterande barn- och ungdomsboksförfattare. Det är en noggrann granskning som strävar efter att lyfta fram en unik röst, en litterär talang och en ny spännande kollega.

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av författaren Helena Dahlbäck.

Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Kristina Digman och 30 000 kronor.

Mer information om Slangbellan och prisutdelningen kan du få av Pernilla Gesén. Förhandsinformation om vinnaren kan lämnas till medier samma dag som prisutdelningen sker mot att den hemlighålls tills prisutdelningen har ägt rum. Kontakta: pernilla@pernillagesen.se, tel 0707 744 399

Prisutdelning sker efter Svenska Barnboksinstitutets debutantdag:

http://www.sbi.kb.se/sv/Aktuellt/Kalendarium/Bokprovning-och-debutantdag-/

Ett stort tack till bidragsgivarna:

Astrid Lindgrens stiftelse Solkatten, Sveriges Författarförbund, Alfabeta, B.Wahlströms, Berghs förlag, Bokspindeln, Bonnier Carlsen, Brombergs, Författarhuset, Kabusa Böcker, Natur & Kultur, Raben&Sjögren, Opal.

Sveriges Författarförbund (SFF) är en facklig organisation för författare och litterära översättare. SFF har, sedan 1893, arbetat med ekonomiska, juridiska och sociala frågor som rör det litterära yrkesutövandet. För närvarande har SFF omkring 2 700 medlemmar. SFFs uppgift är att tillvarata och bevaka medlemmarnas ekonomiska och ideella intressen, men också att erbjuda en plattform för brett och internationellt utbyte av erfarenheter mellan författare och översättare. SFFs mål är en stark och sammanhållen yrkesgrupp som tillsammans kan arbeta för att stärka författarnas och översättarnas rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar