Hej, goddag, hallå!

... .. . .. ...

torsdag 2 december 2010

Mera författartankar

Från Staffantomen fick jag ett utdrag ur Peter Englunds blogg (som tyvärr verkar vara nedlagd nu, till fördel för akademi-bloggen). Vi har pratat om det här förut, Staffan och jag, och så här låter utdraget:

"Narratologerna är ense om att det bara finns ett visst antal grundberättelser, debatten gäller närmast hur många de är. Det finns i alla fall fem grundformer som kanske täcker 90% av romanerna vi läser eller filmerna vi ser: Sökandet efter Graalen, Återfödelsen, Resan och återkomsten, Från fattig till rik, Besegrandet av odjuret. Många gånger verkar det vara inte trots, utan just tack vare att berättelsen känns igen som vi dras till den."

Kloka ord? Jo, det är nog kloka ord. Man börjar direkt fundera på filmer man sett och böcker man läst och huruvida dessa historier passar någon av de här grundformerna.

Tillägg efter Victor Estbys inlägg på min Facebook:

Här står det om boken The Seven Basic Plots där författaren Christopher Booker hävdar att det finns sju urberättelser:

1. Övervinna monstret
2. Från misär till rikedom
3. Sökandet (efter sanningen eller skatten)
4. Resan och hemkomsten
5. Återfödsel
6. Komedi
7. Tragedi

"Intressant, men inte helt nytt, konstaterar New York Times, som menar att Bookers bok i stort baseras på välkända välkända teorier av bland andra Sigmund Freud, C G Jung, Joseph Campbell och Bruno Bettelheim."

Jo, inget nytt under solen, men det känns inspirerande att bli påmind ibland.

Jag tycker att de där fem första funkar bra. De två sista fattar jag inte. Det är ju bara komedi och tragedi, liksom. Säger inget om historien, intrigen. Nå. Man får väl läsa boken.

3 kommentarer:

  1. Nu har du ju skrivit 2 kapitel i en bok som skulle kunna heta "Författartankar" :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, det skulle man ju kunna tänka sig. Det är väl bara att utveckla dessa tankar i typ 40 kapitel till. Nej, man jag kommer med fler. Inom kort.

    SvaraRadera
  3. Plots

    1. Karate Kid (John. G. Avildsen, 1984)
    2. Trading Places (John Landis, 1982)
    3. Romancing The Stone (Robert Zemeckis, 1984)
    4. Back to The Future (Robert Zemeckis, 1984)

    SvaraRadera