Hej, goddag, hallå!

... .. . .. ...

lördag 3 juli 2010

En slags recension

Här nere i värmen har jag läst den omtalade och något upphaussade thrillern "Hypnotisören" av författarparet Androgyn. De är så vackra tillsammans att bara det räcker till att säkra framtid och ålderdom med några snabbskrivna böcker. Men om jag ska haka på och bidra till deras förmögenhet får de nog skärpa till sig lite och höja kvalitetsribban en rejäl bit.


En orsak till att de började på den här serien är säkert utmaningen att som "seriösa" författare ta sig an en "lägre" genre och visa var skåpet ska stå. (Den andra drivkraften är uppenbar: pengar.) jag hade förstås höga förväntningar på boken; fattas bara annat. Men mina förväntningar kom på skam.

Det är hyfsat driv i intrigen och halvvägs in i boken är jag med; bristerna är inte i majoritet, så att säga. Men sen bär det iväg. Historien är mer än lovligt konstruerad och de inblandades mentala och logiska kapacitet är högst bristfällig. Dessutom kan man som läsare inte identifiera sig med någon person på ett sånt sätt att man känner sympati. Man skiter helt enkelt i hur det ska gå för dem.

Jag blir förbannad när jag läser "Hypnotisören". Mest för att de inblandade är så korkade och att historien saggar på ett så irriterande sätt: det är som om bara en person i taget lever. Dåligt skrivet alltså. Och obegripligt att de lyckats sälja den till 15 andra länder redan i manusstadiet.

Dessutom betyder inte "undslippa" att något glider en ur händerna, utan att man råkar säga någonting.

Vill du bli riktigt irriterad i sommar - läs "Hypnotisören".

1 kommentar: