Hej, goddag, hallå!

... .. . .. ...

onsdag 23 mars 2011

Bild och text

Jag är, som sagt var, en usel bloggare. I alla fall vad gäller skrivande på det traditionella sättet. Men jag är en tokaktiv mikrobloggare, och för er som inte upptäckt mikrobloggarnas värld har jag här några länkar ni måste kolla in.

Här tänker jag inte tjata om "det där" Twitter som alla surrar om. Eller? (Nu fick jag lust...) Nej. Men här intill, nere till höger, kan ni alltid se mina senaste, intelligenta och insiktsfulla inlägg, eller "tweets". Min twittersida hittar ni här. Där kan man följa bara mina inlägg, men Twitter är en enorm värld, men du kan bara skriva 140 tecken i varje inlägg: en begränsning som är lika kreativ som alla andra begränsningar i skrivandet. (Mer om det en annan gång, känner jag.) På Twitter kan du hitta länkar inom ämnen som intresserar just dig, och... NEJ! Det var en helt annan sak jag hade på hjärtat.

Jag älskar bilder. Det har ni förstått. Jag är först och främst bildmänniska. Det var konstnär eller fotograf jag skulle bli. Allvarligt. Men så blev jag författare istället. Eller också? Därför är Tumblr ett universum där jag trivs som fisken i vattnet. Ursäkta den skeva metaforen.

Tumblr är egentligen som Twitter: skillnaden är att du kan lägga in bilder, musik, filmer, ljudfiler, texter och i stort sett vad du vill, och det visas (eller låter) direkt. Det finns ingen begränsning i hur långa texter du kan lägga in och du hittar snart vänner att dela dina bilder och andra inlägg med. Snart har du byggt upp en liten grupp med favoriter som du följer.

Jag lägger mina bilder där. Bilder jag är nöjd med. Och för det mesta skriver jag en text till. Och nu känner jag att jag är på väg in i en föreläsning om text-bild-text, men jag sparar den till ett annat tillfälle, ett tillfälle när jag fått processen klar för mig. Men jag arbetar lite så här: jag tar en bild, eller en serie bilder. Sedan tittar jag på dem och tänker in en person i miljön. Sedan försöker jag hitta på en tanke, eller en handling, som passar ihop med bilden. I alla fall nästan: konsten är att inte berätta allt i texten. Bilden och texten ska helst vara beroende av varandra, så att de tillsammans ger en historia. Ungefär så.

Nu till länkarna. Min Tumblr-sida kommer du till genom att klicka på bilden här intill, bilden på mig. Här är min vän Staffans text/bild-blogg: han skriver alltid på engelska. Underfundigt. En annan gammal vän, Ola i Lund, har också börjat lägga ut sina iPhone-bilder på en mikroblogg. Den heter officeofthefuture och är mycket poetisk. Hans jobb som bibliotekarie skiner igenom ibland när han fotar bilder ur böcker.

Ute i stora världen har jag hittat några favoriter. Saymoarnao i Georgia, USA, skriver poesi med sina bilder av interiörer, natur och stadsmiljöer som känns mycket exotiska för mig. Bryan Colombo hittar udda och ofta slitna miljöer. Emily fotar allt hon ser, och jag tror att det är USA hon ser... Landsort. Gary Cohen är gatufotograf i London och han tar närgångna och vackra bilder på folk i framförallt Kensington.

Det är några av de få jag hittills hittat och fått som vänner på Tumblr. Jag söker fler, runt om i världen. Vill gärna hitta någon i Moskva, i Tokyo, i Kairo, på landsbygden i Argentina, i Tibet. Överallt! Kommunikation och förståelse.

Det var min lilla lektion idag, nu måste jag göra det jag egentligen ska göra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar