Hej, goddag, hallå!

... .. . .. ...

torsdag 14 juni 2012

Om "Eld" - behövs ingen spoilervarning! Jag är diskret


Mitt bloggande har haltat ett tag nu. Skrivandet haltar också, men det har helt naturliga orskaker, som andra uppdrag och roligheter, men också tråkigheter: lilla mor har ramlat och hamnat på sjukhus, så just nu är jag i Sundsvall för att stötta henne ett par dagar. Dessutom har själva helvetet tagit plats i min rygg: jag har ont.

Men jag har läst och funderat. Och jag har redan skrivit lite om "Eld" tidigare, men då tog jag upp några saker som jag inte tyckte var så väldigt bra. Nu måste jag dock ta upp det jag tycker är så lysande bra i boken.

Spänningen är förstås det som författarna lyckas allra bäst med. Det är ju fantasy och trots att det inte är "min" genre så dras jag in i historien omedelbart. Jag tror att det för min del handlar om att realismen och relationerna är så enkelt, rakt och finurligt berättad och konstruerad. OCH att man snabbt lär känna karaktärerna och deras förtjänster men även sämre sidor: de blir levande personer som man tycker om eller inte – helt enkelt: de skapar känslor hos läsaren.

Och själva drivet i boken, generatorn, är en inte så originell kanske, men väl genomförd dramaturgi. 

Boken är skriven rakt igenom i tredje person, men berättaren ligger mycket nära huvudkaraktärerna och konsekvent nära en av de fem tjejerna i varje avsnitt eller avgränsat stycke. På så sätt får man hela tiden veta vad som händer på den plats där den tillfälliga huvudpersonen befinner sig och även vad som händer i karaktärens huvud. (Lite klurigt där när ett visst mått av tankeläsande också förekommer…)

Sedan är det det här med författarnas mod. Redan i början av "Cirkeln", särskilt då en huvudkaraktär dör, talar de om att i den här berättelsen kan vad som helst hända; ingen går säker. Det är en sak att vad som helst kan hända i rent magiskt hänseende, men att öppna för att även huvudkaraktärerna verkligen kan dö är modigt och ger ett slags extra trovärdighet åt historien.  

Till slut måste jag bara säga att jag älskar författarnas intelligenta grepp att visa ondskan i en alldeles särskild skepnad. Jag avslöjar inte hur demonerna presenterar sig i "Eld", men så långt kan jag sträcka mig som att det är en skön känga åt företeelser jag själv är väldigt trött på. 

Heja på, Sara och Mats, i arbetet med "Nyckeln"!

(För övrigt är det hög tid att anmäla sig till sommarens skrivarkurser nu! Gå in på vår lilla hemsida och kolla datum, pris, plats med mera.)

1 kommentar: