Hej, goddag, hallå!

... .. . .. ...

tisdag 26 juni 2012

Skriv om


Så här skrev jag i förra veckan: "Smärta och missmod. Jag försöker rannsaka mitt skrivande. Om jag ser på de böcker jag fått ut så är det egentligen bara en, den första, som jag brottades med under en längre tid. Övriga manus har liksom funkat på första försöket.

Nu jobbar jag på flera olika historier och tre av dem har refuserats och skrivits om ett antal gånger. På något sätt känns det som om jag borde ge upp dem, som om det är något grundläggande problem jag inte kommer åt. Det kanske är bättre att jobba på med nya idéer?"

Men inte ger jag upp så lätt! Smärtan ovan var dessutom en fysisk smärta: ont i ryggen. Det har jag nu med, men det är bättre. Och missmodet har jag också släppt och kuren var den bästa tänkbara: arbete!

Min vän och kollega på Skrivflyt har läst mitt manus "Konsten att överleva i världsrymden" och han hittade skevheter jag nu kan ta tag i. (Bra med läsare man litar på.) 

Han ställde rätt frågor och gav mig en ny ingång i historien, så de senaste dagarna har jag ägnat åt att arbeta om valda delar. Jag måste göra så: jobba om de delar som inte funkar och sedan kan jag gå igenom helheten igen och gå på med både rasp och sandpapper för att få ihop allt till ett väl fungerande stycke. 

Och det har varit långa stunder i tänkarstolen. Ibland undrar jag hur mycket tid sv skapandet man ägnar åt att "bara" tänka. Dels det som händer medvetet när man testar olika alternativa handlingar och situationer, maktförskjutningar och konflikter, och försöker gräva nya kanaler mellan sjöarna av händelser, och dels all den tid det undermedvetna bearbetar historien man brottas med. 

Kan det röra sig om 80% av tiden? Resterande tid lägger man på själva skrivandet. 

Nå. Jag var på ett mycket upplyftande förlagsmöte igår också. Vi pratade faktaböcker. Ja: plural. Det finns goda möjligheter för mig att få ge ut en bok 2014 (den jag arbetade en del med i maj/juni) och en till 2015. Det är långt dit, men det känns väldigt roligt att få förtroendet och att det finns de som tror på ens idéer. Dessutom kan mötet ha resulterat i ett mycket spännande samarbete som jag inte knystar ett dugg om än. Ni får se…

Den här veckan är den sista i stan på ett tag. På fredag åker vi till södra Norrlands inland, slåss med mygg, badar bland isflaken och studerar fladdermöss. Tyvärr blir det ingen skrivarkurs i Haverö i år för vi fick inte ihop tillräckligt många deltagare, men på Gotland ser det mer lovande ut. Gå in på hemsidan och kolla datum!

Det är rätt bra tajming att åka till vårt sommarhus just nu, för den här Världsrymdshistorien utspelar sig på en särskild plats i världsrymden, nämligen i västra Medelpad. Så det blir läge att jobba vidare med de förhatliga miljöbeskrivningarna som nästan helt saknas i manuset nu. Någon liten detalj kan vara bra att få in, något autentiskt som kan öka trovärdighet i historien och färga karaktärerna, kanske till och med öka dramatiken.

Själva uppgörelsen sker på en liten ö som jag ofta närmar mig i tankarna. Den heter Kråkholmen och jag vet inte hur många bilder jag tagit på den de senaste åren. Jag får nog ta och paddla dit en dag... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar