Hej, goddag, hallå!

... .. . .. ...

fredag 20 augusti 2010

Gäddan på PV:n

Tittar på gamla bilder med sonen. Varje gång jag ser det här fotot slås jag av hur fint det är. Bilen, gäddan, aningen av ladugården där hemma och missionshuset i bakgrunden. Det är fantastiskt. Antagligen var det farsan som tog bilden med sin Zeiss Ikon. Mmmm.

Kameran finns kvar, och jag tror att den fungerar. Min systerson har den. Det är en bälgkamera som ligger i ett hårt läderfodral. Kom ihåg att jag gick upp till Näsström när jag var kanske tretton, för att lära mig hantera kameran. Han var byns fotograf då. Han var den förste som berättade den magiska sanningen om bländare och tid för mig. Och om ljus. Fotografi handlar om ljus. Så är det.


Men åter till gäddan på bilen. Det är en fet vintergädda, troligtvis tagen på krok. Kan se framför mig hur de var tvungna att såga upp hålet för att få besten ur sjön. Gädda är inte direkt populär i mina hemtrakter. Känner knappt någon som äter den, inte ens en vintergädda. Verkar kräset, men så är det.


Bilen på bilden ägdes av Åke Wallin, som kom från Vallen, Haverö. Han och vår granne Ulf Löfstrand hade fiskat upp det där monstret. Åke blev sedermera körlärare för generationer av haverö- och ångebor. Dessutom är han än idag en stor flygentusiast med eget plan.


Jag träffade Åke förra sommaren och kunde då stolt berätta att jag äntligen, vid 49 års ålder, åkt dit för fortkörning. Vad då, sa Åke, har du ingen varnare för fartkameror? Det har jag. Sedan berättade han att han varit på flygträff på Stora Blåsjön och funderade på att ta en tur upp till fjällen med planet i veckan, för att kolla hur det gick med hjortronen. Han måste vara över sjuttiofem år nu. Men glimten är kvar i de ögonen.


Den här bilden visar även vår ladugård. Vi hade ju aldrig några djur, men den tidigare ägaren till affären, NO Blom, hade några kor. I huset närmast bilen, bakom bilen, fanns ett gammalt vagnslider (heter det så?), där man haft en vagn tidigare. I min barndom hade familjerna i byn sina frysfack där. Jag vet inte hur det gick till, men vid något tillfälle köptes det in en stor frys. Den bestod av massor med små fack med lås. Dessa kunde familjerna hyra och använda för att frysa sina varor. Det känns fint på något vis, att ha vuxit upp i en mer kollektiv tid. Mina föräldrar var dessutom mycket aktiva i föreningslivet, förutom att de skötte affären i nästan femtio år. Men nu halkar jag iväg till andra historier.


Om bilen: den är bara vacker. Av mina vänner på Facebook fick jag veta att det är en PV444 av 1957 års modell. Och att de inte pjoskar sig med några vinterdäck inte. Man anpassade väl farten efter underlaget och körde mest i utförsbackar på den tiden...


Och gäddan fraktade de nog helt enkelt hem sådär. Man vill ju inte ha ett sånt elände inne i en så fin bil.


Här är fiskarna själva och fisken.


Visst är det stiliga killar? Särskilt Åke (vänster) med backslick och skinnjacka. Lågskor dessutom. Ulf ser mer klädd ut, klädd för fiske.

Bilden är tagen utanför vår affär i Kölsillre. Precis utanför affärsbron. Bakom dem ser man ljugarbänken och ovanför den ett skyltfönster. Det försvann på 70-talet när butiken byggdes om till snabbköp.

4 kommentarer:

  1. En sån där frysfacksförening fanns det i Harmånger också i slutet av 60-talet. Fast den stod på ICA-handlarns mark och inte (som man skulle kunna tro) hos "köppra" (Coop)

    SvaraRadera
  2. Vagnslider var ordet, utrotningshotat av det mondäna carport ...

    SvaraRadera
  3. Tack för det, Staffantomen, språkets okrönte mästare och beskyddare i de djupa Gotländska skogarna! Hälsa Guran, Hero och de andra öfödingarna!

    SvaraRadera