Hej, goddag, hallå!

... .. . .. ...

tisdag 9 oktober 2012

Arbetet


Då bär det av till Andalusien och allt har jag med mig. Till och med en gnagande förkylning: känner mig bakis varje morgon. Så är det. Tung i huvudet, men faktiskt lite bättre idag.

Som jag skrev igår har det varit en period med lång skrivtorka, och orsaken har absolut inte varit frånvaro av lust eller idéer. Jag har bara inte kunnat få tid och koncentration. Två viktiga förutsättningar för skrivande. 

Och precis när det kändes som jobbigast och jag var som mest skrivnödig fick jag under samma vecka besked om att två av mina manus från i våras är antagna och ska ges ut. Det var väldigt glädjande men på något sätt kändes det ändå konstigt: jag hade ju inte skrivit en mening på flera månader. 

Men, men: arbetet jag la ner under förra vintern och våren har börjat bära frukt och nu har jag tre böcker att se fram emot. 

Klar sedan tidigare var "Råttornas själar" som Sara Gimbergsson ska illustrera och Berghs ge ut nästa höst. Nu tillkom faktaboken "Skelett" som Jojo Falk ska göra bilderna till och Natur och Kultur ge ut våren 2014.

Och så "Kalkonerna kommer!" som jag skrev grunden till på väg hem från Bokmässan förra hösten. Sedan dess har jag och Anna på Hegas Förlag bollat texten fram och tillbaka. Den tredje versionen föll dem på läppen och om allt går som det ska kommer den ut nästa höst. 

Det är en lättläst ungdomsbok. Jag betraktar historien mer som en novell än en roman, var nu gränsen går där… 

Jag har börjat ta itu med "Konsten att överleva i världsrymden" igen. Den jobbade jag med innan sommaren, då skrivarvännen Staffan läst och kommit med en del viktiga synpunkter. Nu ska jag försöka komma in i den historien och slutföra den. 

Men också trilogin som handlar om Tore och har arbetstiteln "Grannungar". Usel titel. Tore hamnar ju faktiskt i Cútar, dit vi just nu är på väg. Så det finns säkert anledning att titta igenom den andra delen på ort och ställe. Kanske kommer det till några idéer. 

Dock är det så att jag som vanligt kommit igång med andra småprojekt också: det är liksom fullt ös från början i den här verkstan. Jag har svårt att koncentrera mig på ett och samma manus. En svaghet och ibland en styrka – för det innebär ju att jag lätt kan släppa en historia när jag kört fast och ge mig in i nästa. Tror att hjärnan ändå jobbar vidare med det som skaver. 

Detta växelbruk verkar passa mig.

Nu ska vi checka in. 

1 kommentar:

  1. Kul att ta del av skrivarreflektionerna, och skrivnödig var ett härligt ord!

    SvaraRadera