Hej, goddag, hallå!

... .. . .. ...

fredag 13 april 2012

April april

Då är jag där: april. Månaden började väl kanske inte som jag hade tänkt mig och det berodde främst på att jag inte tittat i min kalender. April började med ledighet och fortsatte med total home makeover. Typ. Nu har jag skapat mig en mer funktionell arbetshörna där jag når allt jag behöver och idag är det första dagen jag tillbringar här. (Fast det är inte riktigt sant: jag skriver så bara för att lura min vän och kollega som fyller år idag. I hemlighet är jag på väg till Gotland för att fira honom, men eftersom han följer min blogg fortsätter jag ljuga.)


Jag lutar mig tillbaks i fåtöljen. Ja, jag sitter för det mesta i en fåtölj när jag skriver. Musen ligger på en pall till höger och datorn står på bordet framför mig. Jag glider in så långt det behövs under bordet för att jag ska kunna se bra. Tangentbordet vilar på mina lår och kroppen är helt avslappnad.


Nu är frågan bara om jag ska ha någon lämplig musik. Jag har varit inne på det här tidigare och för ett tag sedan deltog jag i en lång tråd på Facebook där jag gav och fick en massa bra tips på skrivmusik. Men nu börjar jag bli mer osäker på om jag vill ha musik på när jag skriver. Det beror lite på i vilket stadium av skrivande jag är inne i. Nu till exempel, när jag skriver det här (på båtbussen till Nynäshamn!) lyssnar jag på David Sylvians "Gone to Earth", musik med text och kanske alltför engagerande, men det funkar när jag bloggar.


När jag sitter och funderar och "verkligen" skriver, alltså skapar text, fungerar det inte med annat än instrumentalmusik. Ord och text stör och leder mig bort från det jag måste fokusera på.


Men jag har som sagt var börjat övergå alltmer till tystnad, men inte så radikalt som en kollega som sitter vid datorn med hörselskydd, alltså lurar som helt stänger ute alla ljud. Men jag kan förstå att det är bra, och om det funkar blir det säkert till ett slags rum hon går in i. Jag tror också på tanken om att ha en skaparmössa eller dylikt. Man markerar för sig själv att nu går man in i den inre kammaren, man koncentrerar sig och tar sitt arbete på allvar.


Jag ska fundera vidare på det där. Vilka ritualer har jag? Vilka skulle jag behöva? Brist på fokusering är historien om mitt liv.


PS: David Sylvians skiva innehåller förresten ett antal låtar utan sång och de är alldeles utmärkta som skrivmusik. Ska komma ihåg det och lägga till dem i min spelningslista med skrivmusik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar